Burun Etleri

Burun eti denince normalde var olan konka dediğimiz sağlıklı her insanda üçü bir tarafta, üçü diğer tarafta olmak üzere toplam altı adet olan normalde olması gereken yapılar ve içi şeffaf su dolu baloncuğa benzer yapılar(polip) anlaşılır. Konka diye de adlandırdığımız bu burun etlerini burun polipleri ile karıştırmamak gerekir. Burun polipleri sonradan oluşan, vücut için faydası olmayan dokulardır.Oysa burun etleri(konka), solunum yolları için vazgeçilmez dokulardır. Soluduğumuz havayı nemlendirirler, ısıtırlar, temizlerler. Bir tür süzgeç görevi görürler ve klima gibi çalışırlar.
Burun etleri gün içinde geçici olarak bazen büyürler, bazen küçülürler. Bulunduğumuz ortam soğuk ise burun etleri geçici olarak büyür. Soğuk havada burnumuzun tıkanmasının sebebi budur. Sıcak ve temiz havada ise burun etleri geçici olarak küçülür; böylelikle burnumuzu daha açık hissederiz ve daha rahat nefes alırız.
Nasal polip sinüslerden ve burun içi mukozadan kaynaklanan ve burun içine doğru büyüyen etlerdir. konka büyümesinden farkı, normalde burun içinde olmayan etler olmasıdır.Meydana gelme sebepleri tam olarak bilinemediğinden tedavide bazen başarısız olunabilmektedir.
Nazal polipi olan insanların çoğu, tipik alerji ilaçlarıyla geçmeyen, şiddetli burun tıkanıklığından şikayetçi dir. Diğer sık görülen belirtiler ise şunlardır:
• Saydam ya da renkli burun akıntısı
• Koku ve tat alma duyusunun azalması ya da tamemen kaybolması
• Baş ağrısı
• Sinüs basıncı
Yüz ağrısı burun polipleri olanlara kıyasla kronik sinüziti olan insanlarda daha yaygındır. Ciddi bir nazal polip sorunu olanlarda, burun delikleri içinde polipi görmek mümkün olabilir. Bu yapılar jöle kıvamında bir görünüme sahiptirler.Uzun süreli burun polipleri, burun köprüsünün genişlemesine yol açabilir ve bu durum sonunda gözler, birbirinden ayrılmış şekilde görünebilir.
Burnun direk olarak ışıkla veya endoskopla muayenesi ile burun polipleri tanısı konabilir.Tedavi sonrası bilgisayarlı tomografi çekilmesi ise altın standarttır.
Nazal polipler, medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Birçok vak’a da sinüs cerrahisi gerekebilir. Bununla birlikte, hastaların en az üçte birinde nazal polip tekrardan büyümeye meyilli olduğu için cerrahinin aşırı kullanımından kaçınılmalıdır.Polip ameliyatlarında endoskopla ve mikrodebriderlerin kullanılması başarı şansını artırır.Nazal polipler için en iyi tedavi, cerrahi tedavileri takip eden tıbbi tedavilerdir. Bu yaklaşım nazal poliplerin tekrar ortaya çıkma riskini azaltacaktır.
• Nazal steroid spreyler ve damlalar
Topikal nazal steroid spreyler, nazal polipin boyutunu azaltmak ve ameliyat sonrasında poliplerin tekrar büyümesini önlemek için kullanılır. Burun pasajına ve polibe daha iyi ulaştığı için sprey yerine damlaları tercih edilebilir.
• Kortikosteroidler
Ağızdan alınan(oral) kortikosteroidler, nazal polip boyutunu hızlıca küçültür ve ciddi belirtileri olan kişiler için yararlıdır.Nazal poliplerin sebebinin fungal sinüzit olduğu durumlarda, düşük doz oral kortikosteroidler, ameliyat sonrası poliplerin yeniden büyümesini önlemek için hastalarca ve aylarca kullanılabilir.Ama mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
• Antileukotriene ilaçlar
Antileukotriene ilaçlar, özellikle aspirin alerjisi olanlarda bulunan burun poliplerinin tedavisinde faydalıdır.
• Burun yıkama
Tuzlu su ile burun yıkama, özellikle nazal polipi ve kronik sinüs enfeksiyonları olan kişilerde yararlı olabilir.
• Alerji aşısı
Alerjik nezlesi olan hastalarda alerji aşısı kullanılabilir.