Reflü Hastalığı

Reflü, mide içeriğinin kusma olmaksızın, geriye doğru yemek borusundan gırtlak veya boğaza ulaşmasıdır.
Reflü oluşumunda birçok faktör rol oynamaktadır. Yemek borusu ile midenin birleşim yerinde alt yemek borusu kapakçığı bulunur. Herhangi sebeple bu yapının çalışmaması mide içeriğinin yemek borusunda boğaza gelmesine neden olur. Neden olarak; bazı yiyecekler (yağ, çikolata, kola), ilaçlar (kalsiyum kanal blokörleri, diazem), hormonlar (glukagon, gastrin, vazoaktif intestinal peptid) ve sigara sayılabilir. Yapılan çalışmalar reflüsü olan kişilerde alt yemek borusu kapakçığının basıncında azalma olduğunu göstermiştir. Mide içeriğinin geri kaçması yemek borusu, bronşlar, ses telleri boğaz ve hatta geniz de çeşitli problemlere yol açar .Kronik öksürük ,çocukluk diş çürüklerinin nedeni olabilir.
Hastaların büyük bir çoğunluğunda kronik veya aralıklı ses kısıklığı, seste yorulma ve kırılmalar, sıkça boğaz kazıma ihtiyacı, boğazda aşırı sekresyon birikimi, kronik öksürük, geniz akıntı hissi, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda yabancı cisim hissi ve göğüs arkası yanma mevcuttur.
Teşhis kulak-burun-boğaz uzmanının gerçekleştirdiği tam bir kulak burun boğaz muayenesiyle konur. Bu muayenede klasik muayeneye ilaveten yapılan fleksible larengoskopi ve videostroboskopi ile reflüye sekonder olarak gelişen posterior larenjit ve ses tellerindeki ödem ve kızarıklık rahatlıkla gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra özefagoskopi (yemek borusunun endoskopik muayenesi), radyolojik tetkikler (radyonükleid sintigrafi, baryumlu özefagogram), 24 saatlik ambulatuar (ayaktan yapılan) farengoözefageal pH monitorizasyonu da tanının konulmasında oldukça değerli testlerdir.
Tedavi aşamalı olarak yapılır. Öncelikle mide asidinin geriye kaçışını azaltmak için hastanın yaşam şeklini, alışkanlıklarını ve beslenme düzenini değiştirmek gerekir. Hafif şiddetli vakalarda sadece bu yaşam tarzının düzenlenmesi yeterli olabilir. Ancak orta ve ileri derecedeki hastalarda bunlara ilaveten asit azaltıcı ilaçların kullanımı gerekir. Medikal tedavinin başarısız olduğu çok ileri vakalarda, asit kaçağını önleyici cerrahi müdahaleler yapılmalıdır.
Önlenmesi için tavsiyeler nelerdir?
• Yatarken yatağınızın başını yükseltiniz.
• Yağ alınımını azaltınız, kızarmış yiyeceklerden sakınınız.
• Sigara kullanıyorsanız azaltın veya daha da iyisi tamamen vazgeçiniz.
• Özellikle kafeinden ve asitli içeceklerden uzak durunuz.
• Akşam yemeğinden hemen sonra yatmayınız. Yatmanız için en az 3 saatlik bir süre geçmesine dikkat ediniz.
• Özellikle bel bölgesi çok sıkı giysiler giymekten kaçınınız.